Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

«ΦΩΤΙΣΤΕ ΤΗ ΣΚΟΤΕΙΝΗ!»

(Παρέμβαση)

Σε περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας, εργαζόμενοι της Επιχείρησης Υδάτων, έριξαν εκείνη την εποχή στην υπόγεια λίμνη της Σκοτεινής μια βαρκούλα, εγκαταστήσανε πάνω της μια υποβρύχια αντλία και βγάλανε στην επιφάνεια της γης άφθονο νερό.

Για να ποτίσουν τότε τα φυτά τρεις ταξιαρχίες λαχανικών: Δερβιτσάνης, Καλογοραντζής και Δούβιανης.

Γι’ αυτό το γεγονός τότε έγραψα - σε τοπική εφημερίδα - κείμενο με τίτλο: «Η Σκοτεινή που μετατράπηκε σε φωτεινή».

Εδώ δεν θα κάνουμε λόγο για τα νερά της Σπηλιάς της Σκοτεινής, μα για τις τουριστικές αξίες αυτού του φυσικού μνημείου, που περιγράφονται λακωνικά στον Τουριστικό Οδηγό της Κάτω Δρόπολης:

«…Νοτιοανατολικά της Γοραντζής βρίσκεται ο Λάκκος της Σκοτεινής. Στο ανώτερο σημείο του είναι η Σπηλιά της Σκοτεινής. Η μεγαλύτερη και η βαθύτερη σε όλο το Νότο. Η είσοδός της είναι στενή. Προχωρώντας προς το βάθος φαρδαίνει αρκετά. Σε θρύλο αναφέρεται ότι κάποτε νεόνυμφη, με την τραχηλιά στο στήθος και τη σκούφια στο κεφάλι, μπήκε στη Σπηλιά για να πάρει νερό. Στην προσπάθεια για να γεμίσει τη βαλέρα, της γλίστρησε το πόδι και… πνίγηκε η νύφη στο βυθό. Σε συνέχεια ο θρύλος  λέει ότι την πνιγμένη νύφη τα νερά τη Σκοτεινής την έβγαλαν στη λίμνη του Οβυρού. Οι έρευνες, που έγιναν από διάφορους επιστήμονες τα τελευταία χρόνια, με χρώμα και πλαστικά αντικείμενα, απέδειξαν ότι η Σκοτεινή επικοινωνεί με τον Οβυρό. Μα.., αν υπάρχει ή όχι κάποιο κενό στο βάθος της λίμνης που να χωράει ανθρώπινο σώμα, δεν επιβεβαιώθηκε ακόμα…».

Δημοτικό Συμβούλιο Δρόπολης και Πωγωνίου αφουγκράσου τι θα πω:

Ο κόσμος φτιάχνει μια σπηλιά και πλάθει από μόνος του μιαν ιστορία. Με στόχο την προσέλκυση των επισκεπτών. Εμείς έχουμε τη φυσική Σπηλιά της Σκοτεινής με τον περίφημο παμπάλαιο Θρύλο της Νύφης και δεν τ’ αξιοποιούμε. Η κάθε Χαράδρα του Βίκου, δεν έχει απολύτως τίποτε περισσότερο, που κάθε χρόνο την επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες…!!!

Ακούγεται ότι έχει καταρτιστεί σχέδιο αξιοποίησης, που ίσως να βρίσκεται σε συρτάρια Υπουργείου. Αφού δεν υλοποιείται τζάμπα έχει γίνει.

Σας παρακαλώ πολύ, για το κοινό καλό, φωτίστε τη Σκοτεινή!


Γιώργος ΜΥΤΙΛΗΣ
13/04/2017Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.