Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΥΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Παρόλο που είμαι γέννημα θρέμμα της περιοχής και με λόξα για την προβολή των αξιών του τόπου μου, δεν θα μπορούσα ποτέ να καταλάβω τον τόσο μεγάλο πολιτιστικό θησαυρό που κληρονομούμε, αν δεν αναλάμβανα την πρωτοβουλία, μαζί με ομάδα καλών φίλων και συνεργατών, να τον συγκεντρώναμε και τον αρχειοθετούσαμε προσεχτικά. 

Η έκδοση όλου αυτού του αξιόλογου υλικού στον Τουριστικού Οδηγό, με τίτλο: «Κάτω Δρόπολη - Περιοχή Έκπληξη», είναι χειροπιαστό δείγμα μιας μοχθηρής προσπάθειας. 

Κι είπα με περηφάνια κι απορία τότε, ξεφυλλίζοντας το έγχρωμο και καλαισθητικό έντυπο: 

«Μπράβο στις αξίες μας!». 

Τίθεται πρώτιστο καθήκον μας, να τις διατηρήσουμε, να τις εμπλουτίσουμε περισσότερο.

Πρώτη παρατήρηση:


Στόχος τούτου κειμένου δεν είναι απλά η διαφήμιση της προσπάθειας του 2004. Προαναφέραμε ότι όλες αυτές τις πολιτιστικές αξίες πρέπει να τις προστατέψουμε. 

Δυμβαίνει όμως το αντίθετο. 

Ο σερτός των Σωφρατίκων, λίγες δεκάδες μέτρα μακριά από τα γραφεία της επαρχίας Κάτω Δρόπολης, εξαφανίστηκε. Δεν υπάρχει ούτε πέτρα απανωτή. Μένει μόνο η φωτογραφία του αποτυπωμένη μέσα στις σελίδες του τουριστικού οδηγού. 

Η αμέλεια, η αδιαφορία σκοτώνει. Εξαφανίζει τον ανεκτίμητο θησαυρό, τις αξίες, τα πολιτιστικά μνημεία του τόπου μας. 

Τι κρίμα…!

Δεύτερη παρατήρηση:

Εννοούσα τότε ότι αυτή τη θετική πρωτοβουλία (έκδοση του τουριστικού οδηγού της Κάτω Δρόπολης), θα την ακολουθούσαν και οι άλλες επαρχίες του χώρου μας. Δηλαδή θα ετοίμαζε η καθεμιά τον Τουριστικό της Οδηγό και, μετά υπό τον έλεγχο και την επιμέλεια της Ένωσης Ελλήνων Έπαρχων, θα κατέληγαν από κοινού στον τουριστικό οδηγό όλης της Μειονότητας.

Δυστυχώς κάτι τέτοιο ακόμα δεν προέκυψε. Μακάρι να προκύψει στο μέλλον. 

Οι έπαρχοι να καταλάβουν ότι ο Τουριστικός Οδηγός για όλο το χώρο είναι απαραίτητος… Ένα έντυπο, με το οποίο λες του άλλου ποιος είσαι…κι από πού έρχεσαι…

(Η φωτογραφία είναι από το προσωπικό μου αρχείο).


Γιώργος ΜΥΤΙΛΗΣ
27/10/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.