Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«ΠΕΙΘΑΡΧΕΙΑ» ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΕ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΤΗ

Είμαι στο χωριό. Ανασαίνω ελεύθερα, αλλά αγαναχτώ και πονώ πολύ.

Τέτοια αδιαφορία για το ηλεκτρικό, που φεύγει κι έρχεται σαν να κοροϊδεύουν τη Δρόπολη, όλη τη Μειονότητα, δεν μπορεί να σου τη χωρέσει ο νους.

Η κάθοδος στο χωριό, σου βγαίνει από τη μύτη…

Χάλι μεγάλο, κατάσταση ανυπόφορη, τραγική, μέσα στον Ιούνιο.

Όλος ο κόσμος είναι σε διαμάχη με το νοσηρό αλβανικό κράτος, που διαρκώς επιβάλλει πειθαρχεία πληρωμής σε καλοπληρωτή. 

Πρόεδροι χωριών, έπαρχοι, βουλευτές, εθνική οργάνωση, κόμματα… σε απόλυτη αδράνεια, σε αναμονή.

Σε ύπνο βαρύ …

Τα πόστα..., για να βολευτούν, να πετύχουν τα προσωπικά τους, τα κυνηγούν, τ' αρέσουν. Την αντίσταση, τη διεκδίκηση… για επίλυση σοβαρών ζητημάτων, καθόλου.

Όλα αυτά τα σοβαρά…, το ηλεκτρικό τώρα επίκαιρο..., τ' αφήνουν τέμπλα. Γιατί έχουν κόστος, θέλουν θυσία, είναι μεγάλο ρίσκο γι’ αυτούς…

Πρέπει να τα βάλουν με το κράτος και δεν το επιθυμούν. Ίσως και να το φοβούνται...

Από το ηλεκτρικό, που παραμελούμε, το οποίο είναι τεράστιο ζήτημα, επειδή σε σπρώχνει στη φυγή, σου κόβει την ελπίδα επιστροφής, ξεκινάει πρακτικά αμέσως τώρα ο αγώνας μας.

Το περίεργο είναι ότι όλοι ετούτοι, που μας κυβερνούν - σαν Μειονότητα - διατηρούν μια ζωή με την ψήφο μας, την κορυφή. Την καθοδήγηση.

Να τους χαιρόμαστε, όπου είστε - στην μικρή μας υπέροχη Πατρίδα ή εκτός της - καλοί μου συντοπίτες! 


Γιώργος ΜΥΤΙΛΗΣ

10/06/2014  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ Η ΝΤΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ !

Ήταν το 1978. Μετά από πολυήμερες δοκιμές, νυχτο - ξημερώματα πάνω στο χορό, ο όμιλος γυναικών της Δρόπολης ενόψει του Φολκλορικού Φεστιβάλ τ’ Αργυροκάστρου, ήταν έτοιμος, ν’ ανέβει στη σκηνή. Ασφαλώς, με την αδιαμφισβήτητη επιτυχία. Με την τέλεια προετοιμασία του, τη δεξιοτεχνία του, θα ενθουσίαζε, στο αρχαίο κάστρο, τους θαυμαστές. Θα τους έκοβε για πολλοστή φορά, ξανά μόνο για λίγο την ανάσα. Ήταν η Ντίνα του Μήλου στην κορυφή. Η καλύτερη επιλογή - πρώτο μπόι, ευλύγιστο σώμα - με προσόντα καλλονής. Η λάμψη όλη πάνω της ... ! Αυτή καθόρισαν οι ειδικοί , αποκλειστικά, να σύρει το δροπολίτικο χορό. Ενώ, όλα ήταν έτοιμα και μετά από λίγες ώρες θα ξεκινούσε η εκδήλωση, ανώτατα κομματικά στελέχη έφεραν αντίρρηση. Παρενέβησαν στο φολκλόρ. Το ανέμισμα του μαντιλιού, δεν το εμπιστευόταν στην Ντίνα. Ως μέλος θιγμένης οικογένειας, δεν άρμοζε να είναι η Νίνα στην κορυφή. Να την έβγαζαν από το χορό; Ήταν πλέον αργά. Να την έβαζαν στο τέλος; Θα φαινόταν ξανά.  Σκέφτηκαν

«ΟΜΟΡΦΟΣ ΝΕΚΡΟΣ»

(Κοινωνικό θέμα) Φέρνω στο νου μου δύο συγκινητικές στιγμές, που σχετίζονται με το μοιραίο. Με το θάνατο. Τη μία την αποτύπωσα σε συζήτηση με τον οφθαλμίατρο, Χρηστάκη Τζούμπη. Λέει ο φίλος μου: «Δε φοβάμαι το θάνατο, αλλά τον τάφο. Το παράχωμα. Το χώμα που ρίχνει πάνω στο νεκρό ο νεκροθάφτης. Απ’ αυτό πανικοβάλομε. Κι η μάνα μου δεν φοβόταν το θάνατο. Εσένα, αγόρι μου, πονώ, μου έλεγε πριν φύγει. Σε σκέφτομαι στεναχωρημένο με το δάκρυ στο μάτι, να κάθεσαι πάνω από το στολισμένο φέρετρό μου στη μέση του οντά και θλίβομαι». Ο Χρηστάκης καταλήγει:  «Ακόμα και στα τελευταία της, η καλή μου μάνα, είχε όμορφη ψυχή!»      Η δεύτερη στιγμή: Μου έχει συμβεί να ακούω, συνήθως γυναίκες, βγαίνοντας από παρηγοριά, από οικογένεια που έχασε αγαπημένο πρόσωπο, ανάμεσα στα διάφορα, να λένε: «Όμορφος νεκρός. Σαν να κοιμόταν. Σαν να ήταν ζωντανός. Έτοιμος να σου μιλήσει … !». Σε μέρα βαθιού πόνου, πένθους γίνεται η συζήτηση. Με τι να σχετίζεται τάχ

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥΣ

(Κοινωνικό θέμα) Δεν μπορώ να καταλάβω την πράξη ορισμένων υπερηλίκων σε χωριά της Πάνω Δρόπολης, που καλούν μάστορα κι ετοιμάζει, στα «δυο μέτρα» τους στο νεκροταφείο, τον τάφο τους. Αποφασίζουν, κιόλας οι ίδιοι, να γίνει με γρανίτη ή με μάρμαρο... Για να έχει αντοχή και να μην λερώνεται... Εκτός από τον τάφο, από τις οικονομίες τους καλύπτουν-όταν έρχεται η ώρα-και τα έξοδα της κηδείας τους. Προσπαθώ να μπω στον κόσμο αυτών των ανθρώπων. Στην ψυχολογία τους, στο σκεπτικό τους, στο συναίσθημά τους κι αδυνατώ πραγματικά να συλλάβω την τόλμη τους, τη δύναμή τους. Φαίνεται, το γεγονός που τους αναγκάζει να κάνουν την πράξη αυτή, που τους οδηγεί να φτάσουν στο σημείο αυτό, είναι η ασθένεια της εποχής, που σε μεγάλο ποσοστό το παιδί παρατάει το γονιό. Κι όντας μόνος του, ο γέροντας, έχει χάσει την ελπίδα. Κι έχει αποκτήσει πλέον άλλη αντίληψη για τη ζωή του. Περιμένει χωρίς φόβο, χωρίς άγχος, ήρεμα, φυσιολογικά το θάνατό του. Ετοιμάζει και τον τάφο του.