Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΤΤΗ

Δε γίνεται λόγος για ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων στο χώρο μας.

Κι ούτε για συμπέρασμα.

Τι να πω; Το πασίγνωστο;

Ότι ο κόσμος μας σύσσωμος ... αποκλειστικά κι ανεπιφύλακτα αυτή τη φορά, συσπειρώθηκε κι έδωσε την ψήφο του στον αρεστό του, στον ενταγμένο εκπρόσωπό του σ’ αλβανικό κόμμα;

Φτάσαμε σε εκλογικό κέντρο, κατά τη μέτρηση των ψηφοδελτίων, να τσακώνονται  κιόλας, να τρώνε τη μύτη τους, δικοί μας άνθρωποι.

Θα έπαιρνε την έδρα το P.S., το P.D. ή το L.S.I.;

Μαύρα από τη μια, σκοτεινά από την άλλη.

Αρκετοί ανενημέρωτοι παρήλικες, έψαχναν τσάμπα στους εκλογικούς καταλόγους να βρουν, ανάμεσα στα κόμματα, το δικό “μας” ΚΕΑΔ …

Έψαχναν το άδειο σαπιοκάραβο, που ο καραβοκύρης τ’ άφησε ακυβέρνητο. Το εγκατέλειψε στ’ ανοιχτά της θάλασσας … Κι ο ίδιος, για να σωθεί από την τρικυμία, ρίχτηκε σ' άλλο καράβι, που δεν έχει καμιά σχέση με μας.

Δεν με αφοράν τα πρόσωπα που εκλέχτηκαν, αν ουσιαστικά χώρισε σε δύο ή σε τρεις ομάδες τους ψηφοφόρους μας η σημερινή πραγματικότητα, ούτε οι αριθμοί, τα ποσοστά. Ακόμα ούτε και η δικαιολογία αν κάποιος ψήφισε πρόσωπο ή κόμμα. Έλληνας ενταγμένος σε Αλβανικό κόμμα, αυτομάτως αποδεδειγμένα χάνει την ελληνική φωνή.

Μια μειονότητα έχει τη διαφορετικότητα, την ιδιαιτερότητα, που δεν την σεβάστηκε. Αυτό είναι το μεγάλο λάθος μας, όλη η ευθύνη μας.

Θα ανακεφαλαιώσω την ιδέα μου με μια συγκεκριμένη αναφορά διανοούμενου εναπομείναντος. Έξυπνου, εργατικού, καλού οικογενειάρχη, ο οποίος παλεύει καθημερινά μέσα στις δυσκολίες του τόπου μας, για να επιβιώσει:

“Αισθάνομαι δεξιός κι όμως είμαι αναγκασμένος να παίζω μπάλα (πολιτικά) πάντα με νικητή, ας είναι και αριστερός. Δεν με αφορά ιδεολογία, χρώμα, φοράω τη φανέλα του και κατεβαίνω στον αγώνα.  Ας είναι ενταγμένος ακόμα και σ’ αλβανικό κόμμα. Τη στιγμή που δε βλέπω να λειτουργεί κάτι δικό μας. Έχω οικογένεια και πρέπει να τη ζήσω”.

... Έρχεται στο νου μου, βολίδα, το 1996, που ορισμένοι πολιτικοί παράγοντες απ’ έξω συμβούλευαν:

“Ενταχθείτε στα αλβανικά κόμματα. Για σας αυτή είναι η μόνη λύση!”.


Γιώργος ΜΥΤΙΛΗΣ
28/06/2017   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«ΟΜΟΡΦΟΣ ΝΕΚΡΟΣ»

(Κοινωνικό θέμα) Φέρνω στο νου μου δύο συγκινητικές στιγμές, που σχετίζονται με το μοιραίο. Με το θάνατο. Τη μία την αποτύπωσα σε συζήτηση με τον οφθαλμίατρο, Χρηστάκη Τζούμπη. Λέει ο φίλος μου: «Δε φοβάμαι το θάνατο, αλλά τον τάφο. Το παράχωμα. Το χώμα που ρίχνει πάνω στο νεκρό ο νεκροθάφτης. Απ’ αυτό πανικοβάλομε. Κι η μάνα μου δεν φοβόταν το θάνατο. Εσένα, αγόρι μου, πονώ, μου έλεγε πριν φύγει. Σε σκέφτομαι στεναχωρημένο με το δάκρυ στο μάτι, να κάθεσαι πάνω από το στολισμένο φέρετρό μου στη μέση του οντά και θλίβομαι». Ο Χρηστάκης καταλήγει:  «Ακόμα και στα τελευταία της, η καλή μου μάνα, είχε όμορφη ψυχή!»      Η δεύτερη στιγμή: Μου έχει συμβεί να ακούω, συνήθως γυναίκες, βγαίνοντας από παρηγοριά, από οικογένεια που έχασε αγαπημένο πρόσωπο, ανάμεσα στα διάφορα, να λένε: «Όμορφος νεκρός. Σαν να κοιμόταν. Σαν να ήταν ζωντανός. Έτοιμος να σου μιλήσει … !». Σε μέρα βαθιού πόνου, πένθους γίνεται η συζήτηση. ...

«ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ, ΡΕ ΠΑΛΙΟ ΨΩΜΙ…!»

(… Έτσι φωνάζουμε ο ένας τον άλλο, όταν βρισκόμαστε με το φίλο μου, τον τυπογράφο). Όταν το ‘83, νέος δημοσιογράφος, επισκέφτηκα το Βουλιαράτι, στο καφενείο μού απεύθυναν το ερώτημα:  - Μήπως δουλεύεις μαζί με τον Κώστα Λάγιο στο τυπογραφείο; (Ορισμένοι, ακόμα και σήμερα, το δημοσιογράφο τον μπερδεύουν με τον τυπογράφο).   Σήκωσα τις πλάτες… - Όχι, δεν τον γνωρίζω - τους απάντησα. Ως τότε, δεν ήξερα καν όλο το προσωπικό του «Λαϊκού Βήματος», όχι και τυπογράφο… Με τους τυπογράφους ήρθα σ’ επαφή αργότερα, όταν το ‘φερε η δουλειά. Να ελέγχω την εφημερίδα της σειράς, από τη στοιχειοθέτηση και μέχρι την εκτύπωση. Συνήθως καθόμουν πάνω από το κεφάλι του Κώστα και κοιτούσα μ’ απορία την κουραστική εργασία του. Πώς έπαιρνε, ένα - ένα τα γράμματα απ’ τα κουτάκια της κάσσας και τ’ αράδιαζε με περίσσια υπομονή και αγάπη στο συνθετήριο. Κι «έγραφε», καλαίσθητα, τους τίτλους των κειμένων… Ήταν αστείος απ’ την κούνια, πειραχτήρι με ανοιχτό μυα...

ΤΟ ΖΟΥΛΑΠΙ

Πρώτα, να ξεδιαλύνουμε την απορία. Να μάθουμε πώς μπήκε ουρά, πίσω από το ονοματεπώνυμο, Κώστας Φράγκος, το «ζουλάπι».   Το ξεκίνησε ο πατέρας του, ο Πέτρος, σαν χαϊδολόγημα. Όταν ο Κώστας ήταν τόσος δα μικρούλης. Έφτασε μετά στην παρέα του , που το χειρίστηκε σαν παρατσούκλι. Αντί να το αισθανθεί σαν προσβολή, του έκατσε ωραία του Κώστα το παρατσούκλι. Όταν άνοιξε λογαριασμό στο facebook, αυτοσυστήθηκε με το περίφημο «ζουλάπι».   Κάποια στιγμή, μετά από χρόνια, ο Κώστας αποφάσισε να εμφανιστεί. Να μην μείνει στην αφάνεια. Δήλωσε το πραγματικό του όνομα. Αλλά, από αδυναμία για το παρατσούκλι, κράτησε και το «ζουλάπι».   Συχνά - πυκνά, στην τάξη, τον μικρό Κώστα, τον αποκαλούσαν Αλβανό. Μου ομολογεί την πρώτη περίπτωση, που τον πρόσβαλαν άσχημα και του έκατσε καρφί: «Μπήκε η δασκάλα στην τάξη και ζήτησε να σηκώσουν το χέρι τα αλλοδαπά παιδιά. Το σήκωσαν κάτι Πολωνάκια, κάτι Αλβανάκια... Εγώ δεν το σήκωσα. Ρίχνει μια ματιά η δασκάλα στον κατάλογο ...