Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΔΙΧΑΖΟΥΝ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΚΟΣΜΟ

Έτσι μου έγραψε φίλος μου σε μήνυμα. 

Ότι πρόσφατα στην Ελλάδα μαζεύτηκαν εκπρόσωποι των αδελφοτήτων, των συλλόγων και ομοσπονδιών αποφάσισαν από κοινού κι έστειλαν στα δύο κόμματα: ΚΕΑΔ και ΜΕΓΚΑ πρόταση για ένωση των δυνάμεων πριν τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία.

Δεν έμαθα, όμως, συγκεκριμένα ποια ήταν η σκέψη τους, σχετικά με τη στάση των βουλευτών, που θα είναι υποψήφιοι ξανά με τα αλβανικά κόμματα. Να παραμείνουν ενταγμένοι σε αυτά ή να αποχωρίσουν;!

Δεν ειπώθηκε και το άλλο. Αν έλαβαν απάντηση από τ’ ανάλογα επιτελεία του διχασμού και της άρπας.

Πιστεύω ότι δεν πήραν. Γιατί και τα δύο κόμματα, δρουν και πράττουν χώρια. Όπως και οι ενταγμένοι βουλευτές στα αλβανικά κόμματα.

Έχει σηκώσει, εδώ και καιρό, ο καθένας το δικό του μπαϊράκι.

Προσωπικές είναι οι πρωτοβουλίες, για το διχασμό μιας χούφτας κόσμου. Τραβάει ο καθένας το δικό του κομμάτι από τη μύτη και το πάει όπου θέλει.

(Αναρωτιέμαι: Ποιος τάχα είναι ο ρόλος της Ομόνοιας αυτή την κρίσιμη στιγμή;!)

Οι αδελφότητες, οι σύλλογοι, οι ομοσπονδίες, πρέπει να αντεπιτεθούν. Να περάσουν στον κόσμο το μήνυμα:  «Ρεμάλια στο Αλβανικό Κοινοβούλιο δεν τα θέλουμε! Δεν μας χρειάζονται!»


Γιώργος ΜΥΤΙΛΗΣ
29/03/2017 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«ΟΜΟΡΦΟΣ ΝΕΚΡΟΣ»

(Κοινωνικό θέμα) Φέρνω στο νου μου δύο συγκινητικές στιγμές, που σχετίζονται με το μοιραίο. Με το θάνατο. Τη μία την αποτύπωσα σε συζήτηση με τον οφθαλμίατρο, Χρηστάκη Τζούμπη. Λέει ο φίλος μου: «Δε φοβάμαι το θάνατο, αλλά τον τάφο. Το παράχωμα. Το χώμα που ρίχνει πάνω στο νεκρό ο νεκροθάφτης. Απ’ αυτό πανικοβάλομε. Κι η μάνα μου δεν φοβόταν το θάνατο. Εσένα, αγόρι μου, πονώ, μου έλεγε πριν φύγει. Σε σκέφτομαι στεναχωρημένο με το δάκρυ στο μάτι, να κάθεσαι πάνω από το στολισμένο φέρετρό μου στη μέση του οντά και θλίβομαι». Ο Χρηστάκης καταλήγει:  «Ακόμα και στα τελευταία της, η καλή μου μάνα, είχε όμορφη ψυχή!»      Η δεύτερη στιγμή: Μου έχει συμβεί να ακούω, συνήθως γυναίκες, βγαίνοντας από παρηγοριά, από οικογένεια που έχασε αγαπημένο πρόσωπο, ανάμεσα στα διάφορα, να λένε: «Όμορφος νεκρός. Σαν να κοιμόταν. Σαν να ήταν ζωντανός. Έτοιμος να σου μιλήσει … !». Σε μέρα βαθιού πόνου, πένθους γίνεται η συζήτηση. ...

«ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ, ΡΕ ΠΑΛΙΟ ΨΩΜΙ…!»

(… Έτσι φωνάζουμε ο ένας τον άλλο, όταν βρισκόμαστε με το φίλο μου, τον τυπογράφο). Όταν το ‘83, νέος δημοσιογράφος, επισκέφτηκα το Βουλιαράτι, στο καφενείο μού απεύθυναν το ερώτημα:  - Μήπως δουλεύεις μαζί με τον Κώστα Λάγιο στο τυπογραφείο; (Ορισμένοι, ακόμα και σήμερα, το δημοσιογράφο τον μπερδεύουν με τον τυπογράφο).   Σήκωσα τις πλάτες… - Όχι, δεν τον γνωρίζω - τους απάντησα. Ως τότε, δεν ήξερα καν όλο το προσωπικό του «Λαϊκού Βήματος», όχι και τυπογράφο… Με τους τυπογράφους ήρθα σ’ επαφή αργότερα, όταν το ‘φερε η δουλειά. Να ελέγχω την εφημερίδα της σειράς, από τη στοιχειοθέτηση και μέχρι την εκτύπωση. Συνήθως καθόμουν πάνω από το κεφάλι του Κώστα και κοιτούσα μ’ απορία την κουραστική εργασία του. Πώς έπαιρνε, ένα - ένα τα γράμματα απ’ τα κουτάκια της κάσσας και τ’ αράδιαζε με περίσσια υπομονή και αγάπη στο συνθετήριο. Κι «έγραφε», καλαίσθητα, τους τίτλους των κειμένων… Ήταν αστείος απ’ την κούνια, πειραχτήρι με ανοιχτό μυα...

ΤΟ ΖΟΥΛΑΠΙ

Πρώτα, να ξεδιαλύνουμε την απορία. Να μάθουμε πώς μπήκε ουρά, πίσω από το ονοματεπώνυμο, Κώστας Φράγκος, το «ζουλάπι».   Το ξεκίνησε ο πατέρας του, ο Πέτρος, σαν χαϊδολόγημα. Όταν ο Κώστας ήταν τόσος δα μικρούλης. Έφτασε μετά στην παρέα του , που το χειρίστηκε σαν παρατσούκλι. Αντί να το αισθανθεί σαν προσβολή, του έκατσε ωραία του Κώστα το παρατσούκλι. Όταν άνοιξε λογαριασμό στο facebook, αυτοσυστήθηκε με το περίφημο «ζουλάπι».   Κάποια στιγμή, μετά από χρόνια, ο Κώστας αποφάσισε να εμφανιστεί. Να μην μείνει στην αφάνεια. Δήλωσε το πραγματικό του όνομα. Αλλά, από αδυναμία για το παρατσούκλι, κράτησε και το «ζουλάπι».   Συχνά - πυκνά, στην τάξη, τον μικρό Κώστα, τον αποκαλούσαν Αλβανό. Μου ομολογεί την πρώτη περίπτωση, που τον πρόσβαλαν άσχημα και του έκατσε καρφί: «Μπήκε η δασκάλα στην τάξη και ζήτησε να σηκώσουν το χέρι τα αλλοδαπά παιδιά. Το σήκωσαν κάτι Πολωνάκια, κάτι Αλβανάκια... Εγώ δεν το σήκωσα. Ρίχνει μια ματιά η δασκάλα στον κατάλογο ...